Klimt a Schiele

18.července 2022 si připomeneme 160. výročí narození Gustava Klimta.

Klimt umírá v roce 1918, ve stejném roce jako jeho o téměř 30 let mladší žák, spolupracovník a obdivovatel Egon Schiele.

Gustav Klimt a Egon Schiele vzájemně svou tvorbu respektovali, přestože se jejich práce výrazně liší jak vzhledem, tak efektem. V roce 1907 tehdy dospívající Schiele považoval Klimta za svůj idol a vyhledal ho. Vypěstovali si umělecké přátelství a prvky Klimtova avantgardního stylu lze nalézt v mnoha raných dílech Schieleho, např. "Portrét Gerti Schiele".

Klimt a Schiele se ve svých unikátních dílech vyjadřovali ke změnám života ve Vídni na přelomu století. Krize, kterým tehdejší obyvatelé Vídně čelili, byly rozmanité. Klimt odpověděl odhalením pravé tváře civilizace a pokroku a uchýlil se k eroticky nabité secesní dekorativnosti. V jeho fantazii bylo umění všudypřítomné v krásných abstrahovaných vzorech a třpytivém zlatě. Schiele přivádí na povrch úzkost, kterou pociťovali mnozí v tom, co nazval „černým městem“, prostřednictvím odhalení znechucení a přitažlivosti lidského těla. Jeho fantastický svět pronikl do soukromí nejen jeho modelek a jeho samotného, ​​ale i diváka.

Jaký je odkaz Klimta a Schiele pro dnešní dobu?

Konzumní kultura 80. let dvacátého století přijala luxusní obrazy Klimta jako oblíbené ikony postmoderního dekorativního stylu. Schieleho umění nás oslovuje provokativním gestem postav a zkroucenými těly. Oba umělci ovládali používání barev s neuvěřitelnou jemností; jejich linie vyjadřují přesnost, aniž by opustily ducha. Existují paralely k dnešku. V konzumní společnosti fasáda bohatství, která dominuje naší zkušenosti s nablýskaným městem, popírá obavy z finanční krize, přírodních katastrof a světa po 11. září. Otázky týkající se sexuality a morálky, smrti a života, modernity a pokroku pálily Vídeňáky z konce století stejně jako dnešní současníky. Tito dva umělci, kteří jsou nyní uznáváni jako mistři, byli ve své době považováni za velmi svérázné muže, kteří se svému umění věnovali s intenzitou a vášní. Možná je to jejich nejtrvalejší dar dnešku. V dobách krizí jsou fantazie víc než úniky, protože poskytují prostor, kde lze klást složité otázky, a kde lze čelit realitě s trvalou upřímností.

605_portret-gerti-schiele

Zpět do obchodu