Baltské rámy

 

Dřevo pro naše rámy pochází z obkladů starých usedlostí, vil, stodol a srubů z oblasti kolem Baltického moře. Stáří použitého dřeva je mezi 60 – 100 lety, v mnoha případech je to i 150 a výše let. Tato stará dřeva jsou stále vzácnější, protože jejich záchrana je stále obtížnější. Surovina tak ale ve smyslu tzv. "kulturní recyklace" nachází další uplatnění a neopakovatelný dekor rámů se stává svědectvím minulé kultury.

„Znovuzrození“ použitého materiálu nastává při demolici nebo renovaci starých usedlostí v podobě velmi křehkého, suchého a starého dřeva. Každý zachráněný kus má v sobě vtisknuté mnohaleté působení slunce, větru, deště, sněhu a ledu.

Mechanická poškození, jako jsou stávající hrboly, praskliny, díry a rez ze starých hřebíků a šroubů, stopy starých armatur, atd. nejsou žádné výrobní vady, nýbrž to jsou záměrné efekty, které dávají hotovému výrobku jeho zvláštní a jedinečné kouzlo. Žádný hotový dřevěný rám neexistuje ve stejné formě podruhé, každý je unikát.

Použité dřevo je řádně zpracováno a ošetřeno. Po 4-týdenní pobytu v sušicí komoře se zachráněná surovina zahřívá a zbavuje své zbytkové vlhkosti. Následuje mechanické tvarování, řezání, hoblování, frézování, lepení, barvení a závěrečné ošetření dřeva. Vše je ruční práce, šetrná k životnímu prostředí a každý rám je před tím, než opustí továrnu, v několika krocích kontrolován na kvalitu.
 
ramy2
 
Zpět do obchodu